neděle 18. ledna 2015

Eleanor a Park (Rainbow Rowellová)

autor: Rainbow Rowellová
počet stran: 328
rok vydání: 2013

Eleanor: Osamělá v cizím městě bez přátel a její zrzavé vlasy s bláznivě praštěným oblečením jsou nepřehlédnutelné skoro pro každého.

Park: Tichý kluk, který se snaží svou neutralitou k okolí v klidu proplout střední školou.

Střední škola, komiksy se super hrdiny, punkrocková hudba,....a to vše může dva lidi svést na jednu cestu, která vede k upřímné a pravé lásce.

Rozhodně si myslím, že jejich cesta nebyla přímá a ani jeden z nich nečekal, že bude směřovat k tomu druhému, že by jeden u druhého mohl najít bezpečí, porozumění a lásku. 
Eleanor i Park jsou obyčejní teenageři a i příběh je velice obyčejný, ale řekla bych, že právě tohle mu přidává na kráse, protože tím, jak je obyčejný se stává neobyčejným. Není nikterak přibarvený, proto je tak pěkný a uvěřitelný.:) 

Vztah mezi Eleanor a Parkem je v knize moc hezky popsaný, ale mohl by u některých čtenářů nastat moment, kdy by se jim zdálo, že se vše v knize moc pomalu vleče a pořád se nic neděje.
Ale závěr knížky vše vynahradí a nutí člověka ji co nejrychleji přečíst, protože se musí dozvědět, jak to nakonec dopadne. Což se tak úplně nedozví, protože konec je otevřený, takže je na každém čtenáři, jak si domyslí pokračování jejich životů.

Příběh je jak romantický, něžný, tak i drsný, smutný, člověk v něm může najít, jak zlobu, tak vášeň. Líbí se mi charakter postav, který není typický, čímž vás knížka překvapí.

Jsem moc ráda, že jsme si knížku přečetla, protože vám ukáže obyčejný příběh, ve kterém se děje něco úžasného a nejsou k tomu potřeba žádná kouzla, nebo nadpřirozené schopnosti, stačí k tomu upřímná láska.:)
Rainbow Rowellová píše knihy pro dospělé i dospívající. Vždycky jsou to však knihy o lidech, kteří hodně mluví, kteří mají pocit, že se v jejich životě něco pokazilo, a kteří hledají a někdy i nacházejí lásku.
Když zrovna nepíše, Rainbow čte komiksy, plánuje výlety do Disney Worldu a hádá se o věcech, na kterých z hlediska věčnosti zase tolik nezáleží.











1 komentář :