středa 18. února 2015

Pohyblivé obrázky (Terry Pratchett)


autor: Terry Pratchett
původní název: Moving Pictures
počet stran: 412
rok vydání: 1990

Klikaklikaklika........do města zvané Holy Wood míří alchymisté za natáčením pohyblivých obrázků-filmů beze zvuku. Roztáčejí kamery o sto šest a předhánějí se, kdo natočí lepší film.

Mnoho lidí, ale i trollů, skřítků, zvířat se vydává do Holy Woodu, táhne je tam jakási podivná Holywoodská síla a ani nevědí, jak se na onom místě ocitli, z jakého důvodu jsou právě tam, kde jsou. Jiní míří za slávou pohyblivých obrázků, které je zlákají, chtějí se stát hvězdami plátna, stát se slavnými.

Kolík Aťsepicnu prodával párky ve městě Ankh-Morporku, tedy do té doby, než se dostal do Holy Woodu, kde si sehnal místo přímo u pohyblivých obrázků a to v čele řízení celého natáčení. Kolík věděl, co lidé chtějí vidět, na co je může nalákat, takže pod jeho velením se lidé na pohyblivé obrázky jen hrnuli. Měl velké plány, co se týče natáčení, chtěl dělat delší filmy, než ostatní, dokonce si i objednal 1 000 slonů do jednoho z filmů.....

Do města to přitáhlo i Viktora z města Ankh-Morporku, který se měl stát mágem, ale tajemná síla Holy Woodu ho přitáhla do města, kde poznal Ginger, která se snažila stát někým a to pomocí pohyblivých obrázků. Viktor se rychle dostal k natáčení a proslavil se jako hrdina s mečem, zachránce dívky-Ginger v nesnázích před hrozivými obludami.

Něco se děje. Vrstvy mezi ostatními světy se prolínají a sem tam se někde udělá nějaká ta skulina ze světa do světa. V Holy Woodu se začíná míchat realita s Holywoodskou magií a přejde to, až do Ankh-Morporku. Z jiného světa skrze promítací plátno přicházejí prazvláštní obludy a snaží se proniknout do zdejšího světa. Lidé čekají na svého hrdinu- Viktora s mečem, až vše na poslední chvíli zachrání, hrozivé obludy pobije a vše dopadne dobře, jako mnohokrát předtím ve filmech, když zachránil situaci, ale neuvědomují si, že to bylo jen jako.........

Knížka Pohyblivé obrázky byla typu, který jsme doposud nečetla, ze začátku se tam objevovalo mnoho postav, o kterých jsem nic nevěděla a než jsem se zorientovala, tak mi to chvilku trvalo. Z knížky jsem si vždy přečetla část a dala si chvilku pauzu a  potom jsem mohla číst dál. Myslím si, že když si člověk zvykne na styl knížky, tak se mu to může i moc zalíbit, mně se styl psaní zalíbil a chtěla bych si přečíst i některé z dalších knížek ze série Úžasná Zeměplocha.:)

Autor Terry Pratchett je především známý svou sérií Úžasná Zeměplocha. Plně se věnuje psaním knížek, mezi jeho další záliby patří procházení, počítače a život.

3 komentáře :

  1. Pohyblivé obrázky jsem taky četla :D stejně jako další zeměplochy se mi líbila.
    Mimochodem nevíš jaký je rozdíl mezi edicí Úžasná zeměplocha a Báječná zeměplocha?

    OdpovědětVymazat
  2. Zeměplocha je skvělá :) mám v plánu si zase dokoupit nějaké díly do série :)

    OdpovědětVymazat